Utställningar / Recensioner


  FOLKET 25 September 1979
  Bo Yson Sjöberg på Centrallasarettets konstförening i Eskilstuna

Konsthändelse i Eskilstuna: Bo Yson Sjöberg - Målaren …..

En stark upplevelse! Det är det att åter möta konsten hos den alltigenom dominerande personligheten bakom den högintressanta grupp av målare som på 1940-talet döptes till Tingens romantiker - nämligen konstnären Bo Yson Sjöberg
Han inleder höstsäsongen för centrallasarettets konstförening i Eskilstuna.
I kväll tisdag är det vernissage.

Folket träffar honom i hösteftermiddagens ljus i lasarettets konsthall där färgsättningen i några av verken med höststämning över Sörmland och några sköna rymder över Stockholm nästan överrumplar besökaren. Det är fullt och ut en MÅLARE det handlar om.
Konstären Bo Yson Sjöberg varvar sin närvaro mellan Gruvtorp i "Sörmlands bergslag" vid Dunker med Gamla stans i Stockholm mest fantastiska våning från vars topp han fångar in Stockholmsdagrarnas alla skiftningar över hustaken och broarna i fjärran. 

Från denna kungliga utsikt - nära kungen för övrigt - kan man räkna till tiotalet kyrkor som Bo Yson till fulländning täcker med in i sitt måleri. De upplevs som mjuka ibland som dova accenter med Riddarholmskyrkan som den skarpaste mot horisonten.

Ett annat ljus

Bo Yson behärskar inte bara ljuset i Stockholmsdagrarna - i dag. Det är faktiskt ett annat ljus mot tidigare… (Stadens andedräkt med bilavgaser och annat) - utan han har också med sin säkra färgkänsla icke utan dramatik skildrat en av de fagraste flikarna av Sörmland.
Bo Yson Sjöbergs överkänslighet har hela tiden varit hans stora tillgång att motstå konstens modeinriktningar. Mot dessa har han hela tiden stått fast. Inte minst genom sin isolering.
När situationen då och då tillspetsats har några frågat sig om konstlivet måste dra fram som en front där de som är överkänsliga inte funnit någon plats. För Bo Yson har överkänslighet och lyhördhet hela tiden varit hans psykiska verktyg. Hans inställning har idag bevisat att han har haft rätt i sin strävan. Denna skiftar liksom fördraget (sättet att uttrycka sig) efter motiv och innehåll i djupare mening.

Kan drilla

Gustav Näsström skrev om Bo Yson Sjöberg
" att han kan drilla med några böcklingar och en gul tulpan tills han får dem att skimra av subtil färgverkan och nervfull touche. Han kan måla den blå dimman på Östermalms regnvåta gator med något av den svårmodiga skymningsironin i en historiett av Hjalmar Söderberg".
I denna utställning möter vi i hel skala att Bo Yson Sjöberg så helt och fullt är målare.
Den ansedda bildtidningen Der Stern sökte häromdagen för ett storreportage om sverige en Stockholmskonstnär som kund fånga luften och rymden över Nordens Venedig i varje nyans - men också skuggorna och ljusen i de historiska gränderna i Gamla stan. Det blev Bo Yson Sjöberg. MÅLAREN

/Bo Selander

 
(åter till Utställningar / recensioner)

Denna webb är genererad av Lars Sjöberg som en hyllning till hans far konstnären och bildpoeten Yson Sjöberg.